YEMEK (GIDA) BORUSU KANSERİ VE CERRAHİ TEDAVİSİ (OP.DR.ERKAN YILDIRIM, ...
www.goguscerrahisi.com.tr
YEMEK BORUSU KANSERİ, “erken evre”de tespit edildiğinde öncelikli tedavi seçeneği “cerrahi müdahaledir”. Yemek borusu kanserinin ameliyat edilebilir evrede yakalanması hasta için çok büyük şanstır. Yemek borusu kanseri şüphesi olan hastalara ameliyat öncesi detaylı değerlendirme yapılmalı (Yemek borusunun baryumlu grafisi, Yemek borusu endoskopisi (özofagoskopi), Akciğer tomografisi, Tüm vücut PET/BT – positron emisyon tomografisi, Beyin MRI, SFT – solunum fonksiyon testi, vb) ve hastalığın evresi mutlaka tespit edilmelidir. Yemek borusu kanserinin yerine, büyüklüğüne, çevre organlarla ilişkisine ve hücre tipine göre ameliyat yöntemi ve tarafı tespit edilmelidir. Temel amaç, tümörlü dokunun tamamının çıkartılmasıdır (ya tüm yemek borusu ya da bir kısmı). Bu ameliyatlarda yemek borusunun yerine %90 mide kullanılmaktadır. Mide kullanılamazsa kolon veya jejunum dediğimiz bağırsak kısımları başarıyla uygulanmaktadır. Bu cerrahi yöntemlerin hepsinde mutlaka MLND da uygulanmalıdır (mediastinal lenf bezlerinin çıkarılması). Sağkalımı uzatmaktadır.
• Prosedürün süresi: Uygulanacak cerrahi yönteme göre ameliyat süresi değişmektedir. Yemek borusunun bir kısmı çıkartılacak ve boyun diseksiyonu uygulanmayacaksa daha kısa (4-5 saat) ancak tüm yemek borusu çıkartılacak ve boyunda anastomoz yapılacaksa bu süre 6-7 saate çıkmaktadır. *Bu süreler vakadan vakaya değişiklik göstermektedir!
• Hastanede Kalış Süresi: Hastalar, çoğunlukla 1-2 gece yoğun bakımda ve 5-7 gece klinik yatağında kalırlar.
• Hastanın kendi ülkesine seyahat öncesi iyileşme süresi: Hastalar, taburcu olduktan en erken 10 gün sonra ülkelerine dönebilmektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder