YEMEK (GIDA) BORUSU KANSERİ VE CERRAHİ TEDAVİSİ (OP.DR.ERKAN YILDIRIM, ...
Op.Dr. Erkan YILDIRIM, MD, fetcs
Göğüs Crrahı & Akciğer Transplant Cerrahı, Istanbul
info@goguscerrahisi.com.tr // www.goguscerrahisi.com.tr
+90-505-2470854
YEMEK BORUSU KANSERİ, “erken evre”de tespit edildiğinde öncelikli tedavi seçeneği “cerrahi müdahaledir”. Yemek borusu kanserinin ameliyat edilebilir evrede yakalanması hasta için çok büyük şanstır. Yemek borusu kanseri şüphesi olan hastalara ameliyat öncesi detaylı değerlendirme yapılmalı (Yemek borusunun baryumlu grafisi, Yemek borusu endoskopisi (özofagoskopi), Akciğer tomografisi, Tüm vücut PET/BT – positron emisyon tomografisi, Beyin MRI, SFT – solunum fonksiyon testi, vb) ve hastalığın evresi mutlaka tespit edilmelidir. Yemek borusu kanserinin yerine, büyüklüğüne, çevre organlarla ilişkisine ve hücre tipine göre ameliyat yöntemi ve tarafı tespit edilmelidir. Temel amaç, tümörlü dokunun tamamının çıkartılmasıdır (ya tüm yemek borusu ya da bir kısmı). Bu ameliyatlarda yemek borusunun yerine %90 mide kullanılmaktadır. Mide kullanılamazsa kolon veya jejunum dediğimiz bağırsak kısımları başarıyla uygulanmaktadır. Bu cerrahi yöntemlerin hepsinde mutlaka MLND da uygulanmalıdır (mediastinal lenf bezlerinin çıkarılması). Sağkalımı uzatmaktadır.
• Prosedürün süresi: Uygulanacak cerrahi yönteme göre ameliyat süresi değişmektedir. Yemek borusunun bir kısmı çıkartılacak ve boyun diseksiyonu uygulanmayacaksa daha kısa (4-5 saat) ancak tüm yemek borusu çıkartılacak ve boyunda anastomoz yapılacaksa bu süre 6-7 saate çıkmaktadır. *Bu süreler vakadan vakaya değişiklik göstermektedir!
• Hastanede Kalış Süresi: Hastalar, çoğunlukla 1-2 gece yoğun bakımda ve 5-7 gece klinik yatağında kalırlar.
• Hastanın kendi ülkesine seyahat öncesi iyileşme süresi: Hastalar, taburcu olduktan en erken 10 gün sonra ülkelerine dönebilmektedir.
• Seyahat Tavsiyesi: Çoğu profesyonel, sağlık turizmi yoluyla yemek borusu kanseri ameliyatı yaptırmak isteyen hastaların, taburcu olduktan sonra en az 10 gün geçmeden önce seyahat etmemelerini tavsiye etmektedir.
Prosedür Detayları: Genel anestezi altında, hasta önce sırt üstü yatırılır. Mide hazırlığı (midenin tüp haline getirilmesi) için laparoskopi veya laparotomi (karın ameliyatı) uygulanır. Mide hazırlandıktan sonra daha önce karar verilen ya sağ akciğer boşluğunda azygos damarı seviyesinde (Ivor-Lewis tekniği), ya sol akciğer tarafta arkus aorta üst seviyesinde (Sweet prosedürü) ya da boyunda anastomoz uygulanır (McKeown ameliyat tekniği). Bu tekniklere uygun hastaya ameliyat sırasında pozisyonlar verilir. Midenin hazırlanması ve yemek borusunun birbirine bağlanması (anastomoz) için özel zımbalar (düz stapler ve sirküler orvil stapler) kullanılır. Sonrasında kanserli doku dışarı alınır ve işlem sonlandırılr. Çıkarılan lenf bezlerinin mutlaka doğru numaralandırılması ameliyat sonrası patoloji raporunun doğru raporlanmasına yardımcı olacaktır. Bu da ameliyat sonrası diğer tedavi seçeneklerinin (Kemoterapi ve/veya Radyoterapi) gerekli olup olmadığının kararının kolay ve doğru verilmesini sağlayacaktır (http://www.goguscerrahisi.com.tr/yeme...).
• Prosedür Sonrası: Ameliyat sonrası hasta ertesi gün yürüyüşlerini yapar. 4 gün ağızdan hiçbirşey verilmez. 4. Gün sonunda metilen mavisi ya da baryumla yemek borusundan kaçak olup olmadığına karar verilir, sorun yoksa hastaya su ve sıvı gıda verilmeye başlanır. Hasta, ameliyat öncesi başlanıp sonrasında mutlaka 1 hafta süreyle TPN (total parenteral nutrisyon) ile bol proteinli beslenmelidir. *Bu çok önemlidir. Hasta, 1 hafta – 10 gün içerisinde sorunu yoksa taburcu edilir. 10 gün sonra tekrar kontrole çağrılır. Ameliyat sonrası 10 gün süreyle hem ağrı kesici hem de antibiyotik reçete edilmektedir. Hastalar genellikle 2-3 hafta içerisinde rutin hayatlarına dönebilmektedir. Hastaların ameliyat sonrası düzenli günlük 30-45 dk.lık yürüyüşler yapması çok önemlidir. Patoloji sonucu genellikle 1 haftada raporlanmaktadır. Bu patoloji raporunun mutlaka bir Onkoloji Departmanı tarafından da değerlendirilmesi gerekmektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder